top of page
Yazarın fotoğrafıHempa Natural

Kenevirin Kullanım Alanları Nelerdir? 

Güncelleme tarihi: 29 Şub

Kenevir, birçok farklı kullanım alanında sağladığı yararlarla daha sürdürülebilir bir dünyanın kapılarını aralamaktadır. Kenevir tek başına tabi ki dünyayı kurtaracak bir bitki değildir, fakat insanlara bu mucizevi bitki hakkında doğru bilgileri vererek farkındalık yaratmakla başlayabiliriz.

Kenevir ürünleri geri dönüştürülebilir, yeniden kullanılabilir ve %100 biyolojik olarak doğada parçalanabilir. 

Kenevirin tüm parçaları; sapları, tohumları, çiçekleri ve yaprakları hasat edilip işlenebilir, bu da keneviri çok amaçlı ve verimli bir bitki haline getirmektedir. Fakat ülkemizde yaprak ve çiçek kısımlarının işlenmesi ve kullanılması yasaktır. Dolayısıyla, son yıllarda birçok ülkede yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayan kenevir bitkisinin çiçek ve yaprak kısımlarını da bünyesinde bulunduran CBD yağının, ülkemizde üretimi ve kullanımı yasaktır.



kenevir kullanım alanları

İnsanlık tarihinin en eski bitkisel hammaddelerinden biri olan kenevir, saplarında bulunan lifler sayesinde iplik ve kumaş yapımında kullanılır. Hatta, yeryüzünde ip yapmakta kullanılan ilk bitkidir. Günümüz tekstil dünyasında yeniden popüler bir hammadde haline gelmektedir. Hamurlu kısmı ile kâğıt yapımı mümkündür.  

Kenevir tohumuna gelince, oldukça yağlı yapısı sebebiyle biyoyakıt olarak kullanılabilir ve gaz emisyonu, çevre kirliliği gibi sorunların giderilmesinde rol oynayabilir.


Kenevir tohumu aynı zamanda besin değerleri açısından oldukça zengindir. Kenevir tohumundan elde edilen kenevir tohumu yağı ve kenevir tohumu tozu, ‘süper gıda’ olarak adlandırılır ve günlük besin ihtiyacınızın önemli bir bölümünü tek başına sağlayabilir.


Tüm bunlarla sınırlı kalmayıp, sabun, kozmetik, boya, inşaat-yapı malzemesi ve hayvan yemi olarak da kullanılabilir.  


Türkiye gibi inşaat sektörünün aktif ve talebin çok olduğu bir coğrafyada, inşaat sektöründe yenilikçi, sürdürülebilir ve sağlam yapılar inşa etmemize kenevir bitkisinin ciddi bir desteği olabilir. Kenevir, çeşitli inşaat malzemelerinin üretiminde kullanılabilir; özellikle kenevir hurdası, hafif, dayanıklı ve yalıtım özellikleri sayesinde çeşitli yapı malzemelerinde kullanılmaktadır. Kenevir betonu, geleneksel beton alternatifi olarak öne çıkar.


Endüstriyel kenevir, çeşitli endüstrilerde sürdürülebilir ve çok yönlü bir malzeme olarak kendini kanıtlamıştır. Gelecekte, kenevirin kullanım alanlarının daha da genişleyeceği ve bu bitkinin çeşitli sektörlere yeşil ve sürdürülebilir bir alternatif sunacağı öngörülmektedir.

Bunları biliyor muydunuz?


  • Kenevir, Sümer tabletlerinde dahi adı geçen dört bitkiden biridir. İnsanlık tarihinin en eski hammaddelerinin başında gelir. 

  • Kenevir, ciddi su tasarrufu sağlar. 

  • Kenevir, toprağı yeniler ve toprağın verimini artırır. 

  • Kenevir, biyolojik çeşitliliği artırır. 

  • Kenevir, sürdürülebilir tarıma uygundur. 

  • Kenevir, dünya genelindeki kıtlık sorununu çözmeye yardımcı olabilir. Kenevir tohumu yüksek protein değeri sayesinde sağlıklı bir et alternatifidir. 

  • Kenevir, ormanlarımızı korumamıza yardımcı olur. Ormanların yok olmasında kâğıt ve ahşap üretiminin rolü büyüktür. Bunu önlemek adına, kâğıt ve ahşap kenevirden elde edilebilir ve bu yöntem çok daha işlevseldir. Kenevir, ahşaptan hem daha hafif hem de daha güçlü lif levhalar oluşturmak için kullanılabilir. 

  • Kenevir, zararlı plastik kullanımını sonlandırabilir. Kenevirden elde edilen plastiğin doğada çözünmesi oldukça kolaydır. 

  • Bir dönüm kenevirden, yıllık bazda 2-3 dönüm pamuk kadar lif ve 2-4 dönüm ağaç kadar kâğıt malzemesi üretilebilir. 


133 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page